HotSpotMagazine
Image default
Sport

Vislood – wat is er zoal te krijgen

Zoekend in een hengelsport winkel kom je veel verschillende soorten vislood tegen. Sommige klein andere groot, met of zonder oog, glad of met ruwe coating etc etc. Uiteraard is al deze verschillende soorten lood ontstaan, door de verschillende manieren van vissen. Daarnaast is de afwerking van het lood ook bepalend voor sommige vissers. Maar waarom? 

Wellicht herken je het zelf ook . Verschillende vormen en gewichten lood in je viskoffer. Alle bedoeld om een stuk lijn met aas naar de horizon te werpen. Toch hebben de verschillende lood wel degelijk effect hoe ver je kunt gooien en met welk soort onderlijn je kunt vissen. Onderstaande een overzicht wat je zoal kunt tegenkomen. 

Loodhagels

Het oude en vertrouwde loodjesdoosje is voor de meeste vissers wel bekend. De loodhagels hebben een packman vorm, die je om je lijn kan zetten. Met een tangetje kan je de loodhagels makkelijk op de vislijn bevestigen. Dit lood wordt voornamelijk gebruikt bij het vissen met een dobber. De vaak kleine loodjes zijn ideaal om een dobber heel secuur mee uit te balanceren. Hoe sneller deze zinkt, hoe minder weerstand een vis zal ervaren. Hierdoor is de kans dat deze het aas loslaat minder groot, en daarmee de kans op een vangst weer groter. 

Op een andere manier kan dit lood ook ingezet worden als lijnstopper of als verzwaring op een karperonderlijn. De verzwaring voorkomt dat de onderlijn van de bodem af komt en hierdoor een vis kan afschrikken. 

Inline-lood

Inline-lood is een loodgewicht dat over de vislijn wordt geschoven. De kleinere versies zijn net geschikt voor enkel een vislijn, terwijl het grote inline-lood ook geschikt is om vast te zetten, of te laten glijden over een leader. Door het laten glijden van het lood zal een vis ook minder weerstand ervaren, wat de vangkans verhoogd. Vis je liever met vastlood, dan kan dit ook. Het grote voordeel van het inline-lood is dat het lood altijd bij het zwaarste deel wordt opgetild door de vis. Hiermee is de grootste kans op inhaking.

Wartellood

Wartellood is een stuk lood meteen interne wartel. Met een oog kan deze op een lijnclip worden bevestigd, of over de lijn worden geschoven. Het wartellood is over het algemeen slank uitgevoerd. Door deze slanke uitvoering is er weinig luchtweerstand en kan hiermee erg ver geworpen worden. Denk hierbij aan worpen van meer dan 100 meter met een goede hengel en werptechniek. 

https://www.sportvisgigant.nl/