HotSpotMagazine
Image default
Auto's en Motoren

Auto overzetten van prive naar zakelijk

Stel u voor, u rijdt privé in uw auto, maar uiteindelijk wilt u uw auto overzetten van prive naar zakelijk. Dat is gelukkig mogelijk in Nederland, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten als u dit besluit neemt. Hieronder zal alle belangrijke informatie die u nodig heeft in een oogopslag worden weergegeven.

 

Waarom auto overzetten van prive naar zakelijk?

Een van de voordelen van een auto zakelijk rijden is dat alle kosten met betrekking tot de auto geboekt kunnen worden als zakelijke kosten, die dus afgeschreven kunnen worden. Denk hierbij aan brandstofkosten, verzekeringskosten of onderhoudskosten. Het is dan wel zaak dat u niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in deze auto, aangezien er dan bijtelling betaald moet worden.

 

Hoe maak ik deze conversie?

Uw auto overzetten van prive naar zakelijk hoeft niet extreem ingewikkeld te zijn, echter dient het wel met volle aandacht gedaan te worden, zodat er geen fouten worden gemaakt. Allereerst wordt de huidige waarde van de auto opgeteld bij het ondernemingsvermogen. Dit kan makkelijk berekend worden via bijvoorbeeld de bereken tool op de site van de ANWB. Daarna is het mogelijk om alle kosten die tot de auto behoren van de belasting af te trekken. Het is wel belangrijk dat u alle bonnetjes en facturen bewaart, zodat u de gemaakte kosten kan verantwoorden.

 

Verplichtingen

Om aan te kunnen tonen dat u niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt en alle kilometers ook daadwerkelijk zakelijk rijdt, moet u een nauwkeurige kilometerregistratie bijhouden. De kilometers van huis naar werk en terug mogen natuurlijk gewoon als zakelijke kilometers gerekend worden. Over de auto moeten een aantal gegevens geregistreerd worden, zoals het merk, model en kenteken van de auto. Per rit moet de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller en de route beschreven worden. Verder moet ook vermeld worden of het zakelijke of een privé rit betreft. Er zijn een hoop handige apps die u kunt gebruiken voor het registreren van uw gereden ritten, maar mocht u liever uw rittenregistratie op papier bijhouden mag dat natuurlijk ook. Tot slot nog een kleine tip die u een hoop tijd kan besparen: Vraag een tankpas aan bij uw favoriete tankstation, dat scheelt u een hoop gedoe, aangezien u dan niet alle fysieke bonnetjes hoeft te bewaren, maar simpelweg alle transacties online inzien. Veel succes!