HotSpotMagazine
Image default
Aanbiedingen

Een kijkje in de wereld van de Fair Trade producten

Een kijkje in de wereld van de Fair Trade producten

Steeds meer producten krijgen tegenwoordig het Fair Trade logo en dat is een goed teken. Het betekent namelijk dat meer een meer fabrikanten het belang van een eerlijke handel inzien. Handel waarbij ook de boeren in ontwikkelingslanden de kans krijgen om op een eerlijke manier met de rijke Westerse wereld te concurreren. In deze blog geven wij u graag een kijkje in de wereld van de Fair Trade producten. Leest u mee?

 

Wat wordt er verstaan onder Fair Trade?

Fair Trade is een Engelse term die wij ook hier in Nederland veel gebruiken. Wanneer we het zouden vertalen naar het Nederlands, dan wordt het ‘eerlijke handel’. Zoals hierboven al even kort is benoemd, is dit handel waarbij boeren in ontwikkelingslanden de kans krijgen om hun bedrijf op een duurzame manier te ontwikkelen. Dit betekent uiteraard dat ze een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten. Maar dat is niet het enige. Naast een eerlijke prijs zijn er in totaal nog zo’n negen beginselen waarop een eerlijke handel tussen de rijke Westerse wereld aan de ene kant en de arme boeren in ontwikkelingslanden aan de andere kant berust. Denk aan transparantie, een verbod op uitbuiting en kinderarbeid, een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden.

 

Hoe ziet het logo van Fair Trade eruit?

Het logo dat op de verschillende Fair Trade producten te vinden is, moet een zwarte cirkel voorstellen met daarin een groen en een blauw vlak die qua vorm wat weg hebben van een soort druppel. Daarnaast vindt u in het blauwe vlak een klein zwart rondje. Het Fair Trade logo is een internationaal keurmerk dat op de verpakking van het product te vinden is.

 

Aan wat voor soort producten moet ik denken bij Fair Trade?

Zoals hierboven ook al even kort is gezegd, komen er steeds meer producten bij die in aanmerking komen voor het Fair Trade logo. Nu al zijn er wereldwijd ongeveer 35.000 verschillende soorten producten te koop die het Fair Trade logo dragen. Mooie voorbeelden daarvan zijn onder meer bananen en andere soorten fruit en groente, wijn, diverse chocoladeproducten, koffiebonen en thee. Wist u dat koffie het eerste officiële Fair Trade gecertificeerde product was dat op de markt verkrijgbaar was? Probeer zelf eens de Fair Trade koffiebonen van De Koffiethuiswinkel.

 

https://www.dekoffiethuiswinkel.nl/