HotSpotMagazine
Image default
Wijn

Hoe kan je wijnglazen het beste afwassen?

Wijnglazen horen natuurlijk thuis in elk servies. Maar als je een echte wijnliefhebber bent investeer je natuurlijk wat meer geld in je glaswerk. Je hebt bijvoorbeeld prachtige glazen van Nude Glass aangeschaft. Maar je twijfelt of je ze zomaar in de vaatwasser kan gooien. Je wilt natuurlijk niet dat je wijnglas beschadigd of zelfs breekt. Vooral bij de fragiele glazen is hier altijd een risico op. Wij hebben een paar tips verzameld mocht je twijfelen over het afwassen van je glaswerk.

Wijnglazen afwassen in de vaatwasser

Bij de meeste mensen met een druk huishouden heeft de vaatwasser stiekem wel de voorkeur. Dit kunnen we ons heel goed voorstellen. Je hebt lang niet altijd de tijd om netjes met de hand je wijnglazen af te wassen. Bij de meeste wijnglazen is het mogelijk. Tenzij er echt lood in het kristalglas zit. Gelukkig worden er nog maar weinig glazen van lood gemaakt. De kans dat ze dus niet meer in de vaatwasser kunnen is vrij klein. Mocht het echt niet kunnen, dan staat dit er vaak bij aangegeven.

Let wel even op hoe je de vaatwasser inruimt!

Als je van plan bent om je wijnglazen in de vaatwasser te doen, dan is het wel slim om even op te letten hoe je deze inruimt. Zorg ervoor dat de bel van het wijnglas voldoende ruimte heeft. Vooral bij grote wijnglazen kan dit soms even een uitdaging zijn. Maar als je de bel te dicht op andere voorwerpen plaatst is er een risico op breuk of schade. Het glas kan bijvoorbeeld kleine krassen krijgen vanwege de andere spullen in de vaatwasser.

Handwas heeft altijd de voorkeur

Uiteindelijk zal handwas altijd de voorkeur hebben. Ondanks dat erop staat dat je wijnglazen prima in de vaatwasser kunnen. Als je met de hand gaat afwassen is de kans op kalkaanslag in de kelk minder groot. Daarbij kan je zelf proberen te voorkomen dat de kelk beschadigd door stoten en butsen. Daardoor heeft handwas eigenlijk altijd wel de voorkeur. Bij de meeste glasmerken staat ook aangegeven: vaatwasmachine bestendig, maar handwas heeft de voorkeur. Mocht je de glazen dus lang goed willen houden, dan adviseren we om ze met de hand af te wassen.

 

 

 

https://www.rode-wijnglazenshop.nl/