HotSpotMagazine
Image default
MKB

Wat is een Raad van Advies?

Een Raad van Advies is een groep onafhankelijke mensen die probeert te helpen met de vraagstukken van jouw bedrijf. Een Raad van Advies heeft veel kennis, ervaring en een groot netwerk dat ze meenemen naar jouw bedrijf. Momenteel zijn er nog weinig bedrijven die gebruik maken van een RvA, maar de bedrijven die er gebruik van maken presteren over het algemeen beter. Dit komt omdat een Raad van Advies oprichten vele voordelen heeft. Wat zijn de voordelen en nadelen van een RvA en zou dit goed zijn voor mijn bedrijf? Lees hieronder meer hierover.

Waarover adviseert de Raad van Advies?

Een RvA geeft dus advies. Het mooie aan een RvA is, dat je het advies niet per se hoeft aan te nemen. De RvA heeft een klankbordfunctie, dus als je het ergens niet mee eens bent, kan je het advies gewoon negeren. De RvA helpt jouw bedrijf dus met verschillende vraagstukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groei, structuur, digitalisering, strategie en innovatie.

De voordelen

Er zijn al een aantal voordelen benoemd. Bijvoorbeeld dat je het advies niet hoeft aan te nemen en dat de RvA bestaat uit een team met veel kennis en ervaring. Een RvA geeft door deze kennis en ervaring ook een goed beeld naar de buitenwereld. Dit kan er voor zorgen dat het vertrouwen van leveranciers, aandeelhouders en klanten stijgt. Een RvA zorgt ook voor een frisse en onafhankelijke blik op jouw onderneming. De RvA geeft objectief advies en heeft geen eigenbelangen. De frisse blik kan zorgen voor nieuwe en originele ideeën. Ook de ervaring kan helpen met het ‘oplossen’ van jouw vraagstukken. Leden van de RvA weten precies wat wel werkt en wat niet werkt, omdat ze dit in het verleden al vaak hebben meegemaakt.

De nadelen

Een RvA hoeft niet per se nadelen te hebben, maar ze kunnen wel voorkomen. Er is geen wetgeving voor een RvA. Zoals gezegd hoeft dit niet een nadeel te zijn, maar maak dus wel duidelijke afspraken met elkaar zodat conflicten vermeden worden. Een ander mogelijk nadeel is dat een RvA een vrijblijvend karakter heeft. Stel je onderneming groeit erg hard, dan kan het zijn dat een wat professionelere aanpak beter past bij je onderneming. Ook dit hoeft natuurlijk niet een nadeel te zijn, maar het kan wel voorkomen.