HotSpotMagazine
Image default
Bedrijven

Beginnen met shisha roken makkelijker dan je denkt

Nu roken minder populair wordt onder de jongeren begint de shisha weer terug te komen. De waterpijp, beter gezegd, is een oude Arabische traditie waarbij tabak gerookt wordt door een bepaalde pijp gevuld met water. Veel mensen denken dat shisha roken geen problemen met zich meebrengt als we kijken naar schade aan de gezondheid en kankerontwikkeling op lange termijn.

Iedereen heeft een idee, of weet, wat een sigaret is en hoe het werkt. Maar een waterpijp gebruikt hetzelfde principe maar op een iets andere manier, de basis is dat je rookt via een vaas en een slang. Aan de bovenkant van de vaas zit een heet kooltje met daaronder tabak, hierdoor gaat de tabak aan. Als je dan via de slang zuigt trek je de rook door het water omhoog, hierdoor wordt het gedeeltelijk gefilterd en komt het via de slang in je longen. Aan het einde van de slang zitten waterpijp mondstukjes, om het zo hygiënisch te houden. Het verschil zit hem in het feit dat je samen kan roken van een waterpijp, als deze meerdere slangen heeft. Een sigaret heeft geen drie filters, hierdoor kan je niet met ze meerdere aan één sigaret roken, met een waterpijp kan dat wel en dit maakt het ook wat socialer.

Als we kijken naar de gezondheidsrisico’s is een waterpijp weldegelijk een stuk schadelijker dan één sigaret, maar dit komt waarschijnlijk omdat het volume van het rook groter is. Wel is het zo dat een waterpijp geen filter of dergelijke bevat, het enige wat dient als filter is het water. Water bindt wel verschillende stoffen, maar dit is doordat het oplost en dat vereist tijd. Als je shisha rookt is de rook niet al te lang in het water, waardoor weinig opgenomen kan worden. Mede hierdoor zeggen verschillende studies dat waterpijp roken 40x meer schade oplevert dan sigaretten roken.