HotSpotMagazine
Image default
Bedrijven

Wat is financial leasen?

Bij financial lease koopt u als ondernemer een auto op afbetaling, dit kun je vergelijken met een hypotheek afsluiten voor uw huis. Het zorgt ervoor dat u niet in één keer een grote uitgave hoeft te doen. Dit is erg prettig voor ondernemers die meerdere auto’s nodig hebben. Als de leasetermijn is afgelopen en alles is afbetaald, bent u de volledige eigenaar van de auto.

 

Wat zijn de voordelen van financial leasen?

Financial lease brengt veel voordelen met zich mee. Zo heeft financial lease veel fiscale voordelen, zoals afschrijvingen, investeringsaftrek en btw-teruggaven. Ook geniet u van onbeperkt kilometrage en heeft u zelf keuze in onder andere verzekering en onderhoud.

 

Wat zijn de nadelen van financial leasen?

Een van de nadelen van financial lease is dat u geen servicecontract krijgt. Dat betekent dat alle reparaties uit de eigen portemonnee betaald moeten worden. Verder bent u gebonden aan een contract dat vaak niet zomaar gewijzigd of beëindigd kan worden.

 

Kosten

De kosten voor financial lease bestaan uit een bepaald vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Het rentebedrag is in het begin hoog en de aflossing lager. Dit zal wisselen naarmate het einde van het contract nadert.

 

Verschil financial en operational lease

Het verschil tussen operational lease en financial lease zit vooral in het eigenaarschap. Bij financial lease bent u namelijk al vanaf dag één eigenaar van het voertuig, terwijl u bij operational lease het voertuig huurt en u dus niet de eigenaar bent. Overigens hoeft u bij operational lease niet voor reparatiekosten te betalen.