HotSpotMagazine
Image default
Onderwijs

Culturele workshops op school

Categorieën binnen het cultuuronderwijs

Wat er allemaal mogelijk is als het gaat om het organiseren van culturele workshops op school? Eigenlijk te veel om op te noemen! Maar eigenlijk vallen alle workshop aan de basis onder te verdelen in een aantal categorieën die we gebruiken binnen het cultuuronderwijs. En daar wordt het meteen een stuk overzichtelijker van.

Dans

Zelfs mensen die zeggen dat ze niet van dansen houden, houden van dansen. Zet maar eens een vrolijk muziekje op. Al is het maar een subtiel tikken met de voet, niemand blijft dan stilzitten.

Muziek

Er is iets magisch aan zelf muziek kunnen maken. Iedereen luistert muziek en op veel plekken waar je komt is muziek. Maar wie het zelf kan maken, krijgt toegang tot een nieuwe wereld.

Beeldende kunst

Steeds meer dingen gaan digitaal. Maar er is iets aan zien hoe er stap voor stap iets moois uit je handen komt, dat ontzettend veel voldoening geeft. Dat is de kern van beeldende kunst.

Circus

Hoe doe je recht aan de kunstvorm ‘circus’? In het circus komen dans, theater en sport eigenlijk allemaal samen. Centraal staat de succeservaring: je leert iets wat er onmogelijk uitziet. Dat geeft natuurlijk een behoorlijke kick.

Digitale media

Ouders hebben er misschien wat moeite mee om TikTok te zien als kunst, maar we kunnen er niet onderuit dat digitale media een grote rol spelen in het leven van kinderen. En eerlijk is eerlijk: er wordt voor sociale media ook een hoop moois gemaakt.

Kunst en techniek

Kunst en techniek sluiten elkaar al lang niet meer uit. Ze zijn eerder complementair: denk maar aan virtual reality, games of een lichtinstallatie.

Van alles een beetje

Vind je een enkele workshop op school nou niet voldoende? Of kun je niet kiezen met welke kunstvorm je jouw leerlingen het liefste aan de slag wilt zetten? Dan kun je altijd nog kiezen voor een dag vol culturele en kunstzinnige activiteiten, waarin leerlingen tijdens verschillende workshops kennis kunnen maken met de meest uiteenlopende vormen van kunst en cultuur.

https://www.grotebroer.nl