HotSpotMagazine
Image default
Vakantie

Mallorca Spanje, midden in de Middellandse Zee

Vier eilanden drijven bij elkaar in de Middellandse zee en ze staan onder Spaanse vlag. De twee minder bekende zijn Formentera en Menorca en de welbekende heten Ibiza en Mallorca. Samen vormen ze de eilandengroep van de Balearen, geliefd bij Duitsers, Engelsen en… Nederlanders. Het draait in Mallorca Spanje om zon, zee en strand en een uitbundig uitgaansleven. Mallorca is ook het grootste eiland, formaat provincie Groningen. Juweel in de kroon van Mallorca is voor liefhebbers van historische steden absoluut Palma de Mallorca, het ‘Barcelona’ van de eilandengroep.

Terug in de tijd

De Balearen geit is al rond 3000 v. Chr. uitgestorven. Daarvoor trokken herders met die geiten over het eiland. De Carthagen vestigden zich later op Mallorca maar verloren uiteindelijk de oorlogen tegen de Romeinen. Die stichtten er de stad Palma de Mallorca. Invallen van Vandalen en Byzantijnen leiden tot het einde van het Romeinse Rijk op Mallorca. Noormannen voeren ook langs om te plunderen. Uiteindelijk kregen de Moren de macht in handen. Mallorca werd een koninkrijk in de 13e eeuw. Het eiland bulkt dus van de geschiedenis en het is leuk daarvan nog sporen aan te treffen. Zoals restanten van ronde verdedigingstorens uit de Talayotcultuur. Of het Romeinse stratenpatroon van Palma.

Mallorca Spanje, het balkon van het binnenland

Je komt er ook genoeg mensen tegen die hun eilandvakantie hebben verlengd en er geregeld overwinteren. Zij kennen het eiland niet alleen van strand en badplaatsen maar genieten ook van de berglucht. Nergens anders op de Balearen zijn de bergen hoger dan op Mallorca. De beplanting is ook prachtig met ranke cipressen, mastiekbomen en amandelbomen. De natuur van de binnenlanden is voor veel toeristen nog een onontgonnen terrein. Terwijl een van de bergketens, de Serra de Tramuntana, wel vanaf 2011 al werelderfgoed is. De echte bergwandelaar kan er gedurfde routes uitzetten.

Is de keuze tussen Mallorca en Ibiza moeilijk?

Mallorca is wel degelijk anders dan Ibiza. Mallorca is meer kindvriendelijk en trekt dan ook vaker gezinnen aan. Mallorca heeft een goed uitgaansleven maar scoort feestelijk wel minder dan Ibiza. De subcultuur van hippies is in Mallorca aanwezig, maar die in Ibiza overtreft die. Mallorca is ook qua hapjes, drankjes en activiteiten gunstiger geprijsd dan haar buureiland. Cultuur kenners kijken niet eens naar Ibiza omdat juist Mallorca Spanje zoveel historie en bezienswaardigheden telt. Tot slot is Mallorca een stuk groter en dus veelzijdiger.

De andere kant van Mallorca Spanje

Er is de kust. En er is het binnenland ofwel de andere kant van het eiland. Fietsen in het binnenland komt steeds meer in trek en activiteiten ‘op het droge’ raken elk jaar meer in de mode. Hiken in de Serra Tramuntana is gewild en ook een roadtrip met een huurauto doet het goed. Zo bereik je makkelijk de meer afgelegen dorpjes zoals Valldemossa, Deià, Fornalutx en Port de Sóller. En arriveer je verrassend bij stukjes compleet onbekende kust. Zoals blauw azuren baaitjes. En merk je dat op Mallorca niet alles met een toeristisch sausje overgoten is. Het vissersdorp Porto Colom is nog behoorlijk authentiek. Dat is dan ook het mooie van Mallorca Spanje. Je hebt er de zonvakantie en de cultuurvakantie gewoon bij elkaar op één eiland. Geïnteresseerd? Ga dan snel naar 27vakantiedagen.nl en boek een vakantie!