HotSpotMagazine
Image default
Woning en Tuin

De sfeer van een landelijke lamp met touw

Touwen stralen stoerheid en rust uit. Ze komen natuurlijk over door hun kleur en ruwe structuur. Als jij een landelijk interieur hebt, dan kunnen touwen daar perfect in passen. Waarom zou je dit ook niet toepassen bij jouw verlichting? Touw past bij natuurlijke stoffen zoals katoen, wol, jute en dergelijke meer. Er is dus veel kans dat je bij jou thuis met deze soort lampen een rustieke maar toch pittige en jonge sfeer kan creëren. De touwen in de lampen kunnen zowel verwerkt worden in de lampenkap als voor de koord op ze op te hangen. Zowel voor vloerlampen en hanglampen als voor tafellampen kan touw gebruikt worden.

De koord om ze op te hangen kan je eenvoudig vervangen door een dik ruw touw waartussen je de elektriciteitsdraad zo onzichtbaar mogelijk verwerkt. Ken je iets van scheepsknopen, dan kan je er nog een fantasietje in verwerken. Strikken, vlechten en ruwe dikke knopen: het kan allemaal!

Voor de lampenkappen kan je eveneens voor touw kiezen. Fijn of ruw touw, natuurkleur of bijvoorbeeld wit gekleurd geven een extra aandachtspunt in jouw leefomgeving. Het touw zorgt ervoor dat het licht zacht verdeeld wordt. Meestal zie je de lichtbron nog door het touw heen, maar toch schijnt het niet rechtstreeks in je ogen. De lampenkappen kunnen klokvormig of cilindervormig zijn. Klokvormige hanglampen zijn heel geschikt voor boven de eettafel of boven het werkblad van de keuken. Vloerlampen geven extra licht in de hoekjes waar je het nodig hebt: lees- en zithoekje of de hall bijvoorbeeld. Tafellampen kunnen objecten zoals kunstwerken in de kijker zetten. In alle gevallen geven lampen gemaakt uit touw een romantische, zachte en rustige uitstraling.

In de trendy en hippe verlichtingszaken vind je nog andere toepassingen van touwen bij landelijke lampen. Zo zag ik een tijdje geleden de gekende driepoot vloerlamp waarbij de drie poten volledig omzwachteld waren met touw. In dezelfde winkel vond ik een luchter met klassieke vorm met verschillende armen. Deze armen waren ook omwikkeld met touw. Je kan dus perfect een klassieke lamp een extra dimensie geven door gebruik te maken van touw. Misschien ben je handig en kan je zelf wat aan de slag?

Ik geef graag nog een paar voorbeelden om je op weg te helpen: een tafellamp waarbij het onderste gedeelte een grote bol wol voorstelt (in touw gemaakt); twee hele dikke touwen die elk uit het plafond komen, halverwege een dikke knoop krijgen en aan het uiteinde bengelen twee kleine lampjes; een tafellamp waarbij het onderstel er als een omhoog kruipende slang van de slangenbezweerder (in touw) uitziet; een hanglamp met het gerecycleerde ijzeren skelet waarrond touw is gewikkeld. Ga je intuïtie en gevoel achterna en je vindt vast en zeker een leuke lamp met touw voor bij jou thuis!

http://www.landelijke-lampen.nl/