HotSpotMagazine
Image default
Woning en Tuin

Klassieke plafondlampen: best wel hip in een moderner interieur

De klassieke plafondlampen zijn eigenlijk nooit weg geweest, ook niet in de meer jongere omgeving. In bepaalde gevallen zijn ze wel te combineren met een jeugdig interieur. Schipperen tussen kitsch of stijlvol is de boodschap!

Welke soorten klassieke plafondlampen bestaan er?

De meest voorkomende plafondlampen zijn de ronde of soms ook wel ovalen schotels die volledig tegen het plafond aan geplaatst worden. Ze bestaan uit een houder die tegen het plafond gemonteerd wordt. Daarin bevindt zich de lichtbron. Als afdekking krijg je een glazen schotel die het armatuur volledig sluit. Bij klassieke plafondlampen bestaat deze glazen schotel vaak uit geslepen glas, of vaak ook mat glas met één of ander motiefje: bloemetjes, blaadjes, krulletjes. Een tweede soort plafondlampen zijn deze met meerdere lichtarmen. Je kan ze vergelijken met een luchter maar dan zonder steel. Ook hier hebben de ontwerpers hun fantasie de vrije loop gelaten: je vindt er van strakke vormen tot hele constructies.

Welk soort licht krijg je bij klassieke plafondlampen?

De eerste soort, de schotels, geven een gelijkmatig en vaak wel zacht licht. Bij klassieke plafondlampen met geslepen glas geeft het wel een glinsterend effect. Bij de tweede soort met verschillende lichtbronnen kan je best wel matte lampen aanbrengen zodat je hier ook een zacht licht krijgt, en de gloeilampen niet rechtstreeks in de ogen schijnen. Afhankelijk van de kamer waarin je ze wil hebben, ga je voor sterk of zachter licht.

Waar komen plafondlampen tot hun recht?

Plafondlampen zijn heel geschikt voor plaatsen met een laag plafond. Ideaal zijn ze voor kleine ruimtes zoals toilet, gang, hall, badkamer. Wil je grote ruimtes gaan verlichten dan zal je grotere armaturen moeten voorzien. Plafondlampen kunnen dan nog wel in die mate dat ze bestaan uit veel armen. Of je kan gaan experimenteren met een paar (liefst dezelfde!) plafondlampen bij mekaar. Hier moet je wel oppassen voor overdaad!

Kunnen klassieke plafondlampen ook voor jonger interieur?

Als je op zoek bent naar een frisse hippe plafondlamp, zou ik zeker niet aarzelen om ook eens bij de klassieke plafondlampen te gaan kijken. Klassiek staat meestal, maar zeker niet altijd, voor ouderwets. Klassiek kan ook staan voor degelijkheidduurzaamheid. Een plafondlamp met veel koperen armen kan heel leuk staan in een modern interieur. Haal de kaarsvormige lampen er uit, en plaats bijvoorbeeld grote cilindervormige matte lampen in het armatuur. Op die manier krijg je een moderne look. Bij een landelijk interieur met zwaar houten meubelen, zou ik zelfs durven gaan voor een klassieke plafondlamp met gestileerde natuurfiguren: blaren, takken of bloemen. Zorg er dan voor dat ergens anders in je interieur gelijkaardige figuren voorkomen, en je hebt een apart interieur! Het glittergedoe van het geslepen glas of glazen kralen zou ik wel achterwege laten. Dit oogt vaak te ouderwets. De jaren 60 en 70 modelletjes met de ijzeren armaturen met armen en de conische, van smal naar breed uitlopende matglazen lampenhoudertjes zijn ook wel in. Ze kunnen perfect van de tweedehandsmarkt naar jouw moderne woonkamer verhuizen. Het is de kunst om net niet te klassiek te gaan, maar toch eventjes verder te gaan dan het strakke van het moderne. 

Vergeet de afdeling klassieke plafondlampen niet: ze zijn zeker niet verboden in een modern interieur!

https://lampenenverlichting.joomla.com/