HotSpotMagazine
Image default
Bedrijven

Ledonline.nl wordt vaak ingehuurd door bedrijven die willen investeren in nieuwe lampen

Denk aan ledstrips op maat, led rail en plafondspots.

De experts van deze firma zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verlichtingstechniek. Maar wat is verlichtingstechniek nu precies?

We hebben het over alle toepassingen waarmee licht te beïnvloeden is. In eerste instantie gaat het om de verlichting van zowel binnen- als buitenruimtes. Het besturen van dag- en kunstlicht en signalering door middel van licht vallen ook onder verlichtingstechniek. Een speciale tak is de verlichting van podia, licht dat gebruikt wordt tijdens het opnemen van films / televisieseries / online video’s en verlichting bij fotografie. In de 19e eeuw werden de eerste elektrische kunstlicht-middelen ontwikkeld. Tot die tijd werden kaarsen, olielampen en houtvuur gebruikt om – naast het natuurlijke zonlicht – extra licht te creëren.

Mensen met een passie voor licht kunnen in Nederland op drie niveaus een opleiding volgen. De ROC’s in ons land bieden Middelbare Verlichtingstechniek aan. De focus ligt op elektrotechniek en installatietechniek. Dit zijn dan ook de twee belangrijke sectoren waar je na het ROC aan het werk kunt. Leerlingen maken kennis met de basis van het berekenen en ontwerpen van verlichtingssystemen. De laatste technische snufjes wat betreft armaturen en lichttoepassingen komen aan bod. Het optimaliseren van energiegebruik is een essentieel thema.

Geïnteresseerden kunnen ook bij een ROC aankloppen voor de opleiding Hogere Verlichtingskunde. De leerling wordt klaargestoomd als technisch adviseur / interieuradviseur.

De Lighting Design Academy in Amersfoort heeft de volgende opleidingen op het programma staan: Lichtdiploma I, Lichtdiploma II, Middelbare Verlichtingstechniek, Hogere Verlichtingstechniek, Licht in de buitenruimte, Openbare Verlichting en HBO Lichtontwerp. Daarnaast is het mogelijk allerlei cursussen te volgens op het gebied van licht. We noemen concept design, smart design, industriële verlichting, verlichten van historische gebouwen en erkenningsregeling lichtadvies binnenverlichting. De cursus human centric lighting heeft betrekking op wat ook wel bekend staat als biodynamische verlichting. Bij HCL wordt met een holistische bril naar licht gekeken. De mens staat centraal in het lichtadvies / lichtontwerp; gezondheid en welbevinden worden direct gekoppeld aan licht.

https://ledonline.nl/