HotSpotMagazine
Image default
Bedrijven

Wetgeving omtrent e bikes

Veel mensen denken er niet meer bij na bij het kopen van een e bike, maar er gelden wel degelijk verschillende regels voor verschillende soorten e bikes. Deze wetgeving is aanzienlijk anders dan voor normale fietsen en daarom is het goed om te weten hoe de wetgeving omtrent e bikes in elkaar steekt. Toch is het verschil tussen normale fietsen en ebikes subtiel. Het verschil tussen andere soorten e bikes, denk hierbij aan speed-pedelecs, is daarentegen wel heel groot en hierbij is het dus goed deze wetgeving te overwegen wanneer je voornemens bent zo een fiets te kopen.

EAPC e bikes

Eerst is het belangrijk de fietsen te onderscheiden van de e bikes, hierbij wordt in Europa de EAPC regel aangehouden. Een EAPC moet aan de volgende eisen voldoen, belangrijk om te benoemen is hierbij dat bijna elke normale e bike hier gewoon aan voldoet, ook een elektrische fiets voorwiel motor voldoet hier bijvoorbeeld gewoon aan. Een EAPC fiets moet pedalen hebben waarmee je de fiets kan aansturen, moet een motor hebben waarvan de producent duidelijk is. Een EAPC fiets moet verder ook het voltage van de accu weergeven en een accu hebben met een maximale output van 250 watt. Verder moet een EAPC fiets ook een motor hebben die stopt met ondersteunen wanneer de fiets harder dan 15.5 mph gaat.

Verschil Ebike en normale fiets

Dan het verschil tussen een normale fiets en een e bike, dit verschil is zoals gezegd niet groot. De e bikes die namelijk onder de EAPC vallen worden namelijk in de wetgeving hetzelfde aangeduid als een normale fiets. Het enige verschil is dat je officieel alleen op een e bike mag rijden wanneer je 14 jaar of ouder bent, ook al wordt hier niet op gehandhaafd, dit kan met een ongeluk bijvoorbeeld wel problemen opleveren met de verzekering. Verder is het ook simpelweg onverantwoord een onontwikkeld kind op een e bike te laten fietsen omdat de fietsen simpelweg vrij snel gaan. Kijk bijvoorbeeld ook op Klantenreviews Amslod fietsen hiervoor voor meer informatie.

Waar mag je met een e bike rijden?

Net zoals een normale fiets mag je met een e bike in principe overal rijden waar dit toegestaan is. Dus op de fietspaden, offroad paden of op de weg wanneer er geen fietspad is. Deze regels zijn dus precies hetzelfde als bij een normale fiets, je hoeft hier dus geen extra rekening mee te houden, wel zie je soms fietspaden geoptimaliseerd voor speed pedelecs maar hier mogen ebikes en normale fietsen gewoon rijden. Echter mag je natuurlijk niet op een voetpad fietsen, hier kan je zelfs een dikke boete voor krijgen, houd hier dus rekening mee. Wel is het natuurlijk ook belangrijk te weten hoe je je in het verkeer moet gedragen als fietser, ben je hier niet zeker over, overweeg dan een fiets cursus te volgen.

De wetgevingen in andere landen

Soms kan het zijn dat de wetgeving in andere landen anders is dan in Nederland en als je op vakantie gaat kan het handig zijn dit te weten. Binnen de EU zijn alles regels echter hetzelfde hier kan je dus gewoon heen met je e bike, In Noord-Ierland zijn de regels echter wat anders en dien je je e bike te registreren hier zijn ze voor vakantiegangers echter van af gestapt. Verder zijn de regels in Noord-Amerika echter wel aanzienlijk anders, wil je hier dus naartoe op vakantie met je e bike lees dan een ander artikel omtrent de wetgeving in deze landen, dit kan namelijk onverhoopte problemen opleveren.