HotSpotMagazine
Image default
Bedrijven

Wat staat er in jouw cao

Het komt wel eens voor dat werkgevers de afspraken in de cao niet nakomen. Maar wat kunt u hier nou eigenlijk aan doen? U voelt zich machteloos tegenover uw werkgever, maar dit zou niet het geval moeten zijn. Mogelijk heeft u een individuele arbeidsovereenkomst en u bent altijd beschermd door de wet. Afspraken in een cao zijn vaak voordeliger voor de werknemer dan het minimum die de wet vaststelt. Wat moet u nu doen als u denkt dat u onterecht behandeld wordt en uw werkgever de gemaakte afspraken in het cao of uw individuele arbeidsovereenkomst niet nakomt? U kunt uw werkgever hier gewoon op aanspreken. 

Als uw werkgever zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, moet u hier stappen tegen ondernemen. U wordt oneerlijk behandeld en krijgt niet waar u recht op heeft. Het is mogelijk om uw vakbond of rechtshulpverlener in te schakelen bij het zetten van deze stappen. Als uw werkgever na een kort gesprek met deze partijen blijft weigeren, is het verstandig om een stap naar de rechter te overwegen. De meeste bedrijfstak cao’s zijn algemeen bindend verklaard en hier komt uw werkgever dus niet onderuit

Bij het Juridisch loket kunt u bijvoorbeeld terecht met juridische vragen over werk, ontslag, familiekwesties of voor algemene vragen over consumentenrecht. In Nederland is dit een zeer goed geregeld en sociaal stelsel, zodat u beschermd bent als werknemer.

Bent u een schilder of werkt u in de bouw en wilt u graag weten wat er allemaal in uw cao te vinden is? Dan is het zeer verstandig om eens uw schilders cao en bouw cao door te lezen. Misschien krijgt u niet alles wat u toekomt en is het voor u verstandig om uw werkgever hier op aan te spreken. Lees u vooraf goed in op uw cao en kom voorbereid binnen.

http://www.CBBS.nl